Home » Wat is PG en VG?


Wat is het verschil tussen PG en VG?

Iedere E-liquid bestaat uit PG en VG. En het is je misschien al eens opgevallen dat iedere E-liquid een andere verhouding van PG en VG heeft. Alle E-liquids voor E-smokers bestaan uit PG en VG. 

PG staat voor propyleenglycol en VG staat voor vegetable glycerin of te wel plantaardige glycerine genoemd. Deze vloeistoffen worden gebruikt in allerlei producten. Zo vind je ze in voedingsproducten, cosmetica, geneesmiddelen en natuurlijk E-liquids.

Propyleenglycol (PG) is een goede draagvloeistof, nicotine en aroma’s lossen gemakkelijk erin op, maar het is ook wat scherper voor de keel. Daarom wordt er plantaardige glycerine (VG) aan toegevoegd. VG is namelijk een stuk zachter voor de keel dan PG. Naast dat VG zachter is voor de keel geeft het ook dichtere (grotere) dampwolken. Mensen die graag veel damp willen produceren (om bijvoorbeeld trucjes mee te doen) prefereren daarom ook E-liquids die veel VG bevatten.

Vegetable glycerin (VG) is zachter voor de keel en heeft ook een andere eigenschap: VG is stroperiger dan PG. Dit heeft als gevolg dat een E-liquid met veel VG minder goed gaat in kleinere E-smokers. In kleinere Mouth-To-Lung E-smokers is het af te raden om E-liquids te gebruiken die meer dan 50% aan VG bevatten. E-liquids die meer dan 50% VG bevatten worden al snel te stroperig waardoor de E-liquid niet op tijd naar de coil kan komen en daardoor sneller verbrandt. Als je extreem hoge VG E-liquids gebruikt (bijvoorbeeld 90% VG) in een kleine Mouth-To-Lung E-smoker dan kan je soms na een paar uur dampen al een verbrande coil krijgen.

 

Let Op!

Sommige mensen zijn allergisch of gevoelig voor PG. Dit kan zich uiten in rode vlekken op de huid, pijnlijke lippen, verstopte sinussen en in zeer extreme gevallen opzwellingen. Mocht je deze symptomen ervaren en vermoeden dat het door de PG komt, kies dan voor een E-liquid die hoger in VG is en ga langs bij een huisarts.